NYHETERBÖCKERFÖRFATTAREFÖRLAGETARRANGEMANGPRESSKONTAKTSmockadoll förlag
Författaresmockadoll

 

 

divider

Etel Adnan

Etel Adnan föddes i Beirut 1925. I sena tjugoårsåldern lämnade hon Libanon för Paris och efter några år kom hon till USA, där hon också levt i merparten av sitt liv. Numera är hon bosatt i Paris.

divider

Ali Alibrahim

Ali Alibrahim är född 1988 och växte upp i Idlib i norra Syrien. Han är journalist och dokumentärfilmare. Sedan 2016 är han bosatt i Sverige, där han också varit Region Jönköpings läns fristadsförfattare 2016-2018.

divider

Clemens Altgård

Clemens Altgård (f.1959) är poet, litteraturkritiker och översättare. Han debuterade 1986 med diktsamlingen Pandemonium och ingick i den litterära grupperingen Malmöligan med bl.a. Lukas Moodysson och Kristian Lundberg. Sedan 2014 utges Altgård av Smockadoll förlag.

 

divider

EliSophie Andrée

EliSophie Andrée är född 1996 och uppvuxen på Beredskapsmuseet utanför Helsingborg. Hon har sina rötter i estradpoesin och deltog redan som tonåring i SM i poetry slam, varefter hon 2012 introducerade Sveriges första tävlingar som var enbart för ungdomar. Hon bokdebuterade på Smockadoll förlag 2017 med MITT NAMN ÄR. Tidigare har hon medverkat i ett flertal antologier och röjt framgång med sina diktvideor på nätet.

divider

Parvin Ardalan

Parvin Ardalan föddes 1967 i Iran och är numera bosatt i Sverige. Hon är journalist, författare och kvinnorättsaktivist. Hon var Malmös första fristadsförfattare 2009-2011.


divider

Dennis Bergström

Dennis Bergström är född 1990 och bosatt i Mölnlycke. Han debuterade på Smockadoll förlag med Folkkraft 2017.

 

divider

Kristian Carlsson

Kristian Carlsson (f.1978) är författare och översättare. Han debuterade som författare 1996 och har sedan dess utgivit ett trettiotal böcker.

 

divider

Honorina Chitic

Honorina Chitic kom till Sverige 1987 från Rumänien där hon under 30 år hade varit verksam som läkare. Hon debuterade 1998 och har på tio år publicerat fem diktsamlingar i Rumänien. Ensamheten och alienationen — ofta till följd av den dubbla identiteten under det ytterligare medborgarskapet — är genomgående tema i Chitics diktning, liksom kärleken och åldrandet, med glimten i ögat.

 

Honorina Chitic
divider

Hart Crane

Hart Crane (1899-1932) är ett av den poetiska modernismens stjärnskott, som med diktsamlingarna White Buildings (1926) och The Bridge (1930) väckte nytt liv i den amerikanska poesin

divider

Stephen Crane

Stephen Crane (1871-1900) är som både poet och prosaist en av USA:s modernistiska föregångare. Under sin korta karriär på 1890-talet gav han ut två tongivande diktsamlingar: ”The Black Riders and Other Lines” (1895) och ”War is Kind” (1899).

divider

Tadeusz Dąbrowski

Tadeusz Dąbrowski är född 1979 och bosatt i Gdańsk. Han debuterade 1999 och är en av de tongivande nya rösterna i polsk samtidspoesi. I den här volymen ingår dikter ur fyra av hans prisbelönade diktsamlingar. Han är även redaktör för litteraturtidskriften Topos.

divider

Sveza Daceva

Sveza Daceva är född 1953 och växte upp i Bulgarien. Hon gick i politisk exil 1983 och efter några år i Istanbul och Rom kom hon till Sverige som så kallad kvotflykting 1988. Sedan dess är hon bosatt i Strömstad.

divider

Jude Dibia

Jude Dibia är född 1975 i Nigeria. Han debuterade 1999 och gav 2005 ut sin första roman, Walking with Shadows [Att gå med sina skuggor], varmed den nigerianska litteraturen fick sin första homosexuella centralgestalt. Boken öppnade upp för ett bredare samtal om gaykulturen i Nigeria. Men 2014 instiftade landet en lag mot homosexualitet och som en av frontfigurerna för HBTQ-frågor nödgades Jude Dibia lämna landet. Han är numera bosatt i Malmö, där han blev stadens tredje fristadsförfattare.

divider

Naeimeh Doostdar

Naeimeh Doostdar är född 1977 i Iran och bosatt i Sverige sedan 2012. Hon är journalist och författare. Redan i gymnasieåldern blev hon journalist och har sedermera mottagit ett flertal nationella utmärkelser i Iran. Parallellt har hon även skrivit dikter och noveller, vilket har lett till ett antal bokutgåvor. 2009 förvärrades det politiska klimatet i Iran och Naeimeh Doostdar fängslades försin blogg och övriga journalistik. Hon var fristadsförfattare i Malmö 2012-2014.

 

divider

Michael Economou

Michael Economou är född 1956 och debuterade som poet 1988 med Tolv månaders dikter (ellerströms). Christos/Ötzi är hans åttonde diktsamling och den första som ges ut av Smockadoll förlag.

divider

Alex Galper

Alex Galper föddes i Kiev i nuvarande Ukraina 1971 och har rysk-judiska rötter. Han emigrerade till USA 1990 för att undgå militärtjänstgöring och började så småningom att studera poesi för Allen Ginsberg på Brooklyn College. Galper har behållit ryska som sitt huvudsakliga litterära språk och är numera en del av alternativkulturen i både New York och Moskva.

divider

Azita Ghahreman

Azita Ghahreman (f. 1962) är född i Iran och bosatt i Sverige sedan 2006. Hon debuterade 1990 och har utgivit ett flertal diktsamlingar. Hon hör till de främsta samtidspoeterna på persiska. Hon har mottagit ett flertal priser och översatts till många språk. Den ryska delrepubliken Udmurtiens författarförbund tilldelade henne Ludvig Nobels pris 2014 för dikter översatta till ryska.

 

divider

Reza Haji Hosseini

Reza Haji Hosseini är född 1980 i Iran och sedan 2012 bosatt i Sverige. Han är verksam som journalist och författare inom områdena teater och mänskliga rättigheter. Han har skrivit pjäser, analyser och kritik och medverkat i ett flertal teaterfestivaler i Teheran. Hans universitetsstudier inom teater blev avbrutna på masternivå eftersom han för sin avhandling undersökte förhållandet mellan teater och politik.

divider

Karolina Jeppson

Karolina Jeppson är född 1976 och är efter ett flertal år i Stockholm bosatt i Malmö. Hon arbetar med olika uppdrag som frilansjournalist, präglad av en bakgrund inom antropologi. Det handlar ofta om kulturfrågor på lokal nivå men med internationell koppling, bl.a. till Västafrika. Hon debuterade tillsammans med tre andra poeter i en gemensam diktsamling 2006 och gav ut sin första egna diktsamling på Smockadoll 2012. För Smockadoll har hon även gjort Djembe-numret i Språka-serien, en ljuddokumentär om västafrikansk musik.

 

divider

Nika Jorjaneli

Nika Jorjaneli är född 1978 i Tbilisi i Georgien. Han har gett ut en handfull diktsamlingar och hör till sin generations mest uppmärksammade poeter.

divider

Jamal Jumá

Den irakiska poeten och forskaren Jamal Jumá är född i Bagdad men har bott i Danmark sedan 1984. Som forskare har han varit knuten till Basras universitet och senare Köpenhamns universitet, och hans återutgivning av medeltida erotiska handskrifter har blivit förbjuden över hela arabvärlden. Som poet har Jumá publicerat ett flertal diktsamlingar och har även översatts flitigt. Sitt internationella genombrott fick han efter uruppsättningen av ”A handshake in the dark” med BBC Symphony Chorus i London 2007. Det var den engelske kompositören Michael Nyman (bl.a. känd för sin filmmusik) som hade inspirerats att göra ett körstycke av den engelska utgåvan av Jumás antikrigsdikter.

 

divider

Archil Kikodze

Archil Kikodze föddes i Tbilisi 1972 och har sedan debuten 2002 rönt stor uppmärksamhet i hemlandet för sin innovativa prosa. Man och fågel, som utgivits i svensk översättning, tilldelas Georgiens största litteraturpris SABA som årets bästa novellsamling.

divider

Pär Kregh

Pär Kregh (f.1978) kommer ursprungligen från Malmö men har bott stora delar av sitt liv utomlands, huvudsakligen i Spanien sedan tonåren var överståndna. Han är poet och prosaist och har jämte skrivandet intresserat sig för film[vetenskap] och trädgråd[skunskap].

 

divider

Binnie Kristal-Andersson

Binnie Kristal-Andersson är författare och psykoterapeut. Född i Brooklyns slum och sedan flera decennier bosatt i Stockholm. Efter sin skönlitterära debut med diktsamlingen Svenska för invandrare1975 har hon utgivit en rad verk inom flera genrer. Sedan 2016 utges hon av Smockadoll förlag.

divider

Wafai Laila

Wafai Laila är född 1964 i Damaskus och bor sedan 2015 i Sverige.

divider

Julie LaMendola

Julie LaMendola föddes 1976 i Wilmar, Minnesota, men har flyttat omkring under det mesta av sitt liv, ända sedan barndomen; emellertid har Brooklyn i New York fungerat som så kallad fast punkt de senaste åren. Hon har haft eget skivbolag, varit med i flera olika band, samt sjungit opera. Texter och idéer (sånger och dikter) skriver hon ner i anteckningsböcker — alltsedan hon upptäckte musiken i nioårsåldern och började sjunga. Det är två av de anteckningsböckerna som utgör grunden för LaMendolas bok på Smockadoll.

divider

Karin Lentz

Karin Lentz debuterade 1975 som politiskt medveten poet. Alltsedan dess har hon skrivit dikter, parallellt med sina författarrättsliga och kvinnorättsliga uppdrag, och finns översatt till ett flertal språk. Numera är hon bosatt i Åkarp.

 

divider

Lia Liqokeli

Lia Liqokeli är född 1986 i en liten bergsby i Georgien och numera bosatt i huvudstaden Tbilisi. Hon debuterade 2013 med Så skrattade jättens fru, som blev en stor framgång på den georgiska litteraturscenen och hyllades av kritikerna, samt tilldelades litteraturpriset Saba, det mest prestigefyllda i Georgien.

divider

Nasrin Madani

Nasrin Madani är född i Iran 1979 och numera bosatt i Sverige. Hon är författare, kritiker, journalist och redaktör. Hon tog sin master inom persisk litteratur på Azaduniversitetet i Teheran och har sedermera skrivit ett stort antal artiklar och recensioner om poesi. Sin första roman skrev hon när hon var 18 år och har fått ett flertal priser för sina noveller; bland annat det prestigefulla Sadegh Hedayat priset 2007. Hennes två senaste novellsamlingar förbjöds att publiceras av de iranska myndigheterna. 2012-2014 var hon Växjös första fristadsförfattare.


 

divider

Dato Magradze

Dato Magradze (f. 1962) debuterade som poet på 80-talet och var även Georgiens kulturminister i några år under det tidiga 90-talet, likväl som författare till den nuvarande nationalsången 2004 samt delaktig i protesterna mot Saakashvilis presidentpost 2009.

 

divider

Omid Mahmoudi

Omid Mahmoudi är född 1995 i Afghanistan och kommer till Sverige som ensamkommande flyktingbarn 2011. Sedan dess har han hunnit debutera som författare, hållit en stor mängd föredrag samt aktiverat sig i frågor om asylrätt som både skribent och aktivist. För sin debutbok Oskyldiga Brottslingar blev Omid Mahmoudi den första pristagaren ur Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald. Han har mottagit ett flertal priser och stipendier, såsom Ungdomsstipendiet till minne av Carl Lundevi, som delas ut av Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), med motiveringen: ”Omid Mahmoudi har genom sin självbiografi ska bok på ett modigt och kreativt sätt gett asylsökande flyktingungdomar en röst. Han har med sin bok både bidragit till den flyktingpolitiska debatten och bidragit till att skapa förståelse för den verklighet som flyktingungdomar ofta lever i.” Artiklar om Omid kan läsas i ett flertal svenska tidningar, allt från Sydsvenskan till Allas.

 

divider

Imdadul Haq Milan

Den bengaliske författaren Imdadul Haq Milan är född 1955 i Bikrampur och numera bosatt i Dhaka. Sedan 1970-talet har han publicerat uppemot 200 böcker inom olika genrer, varav några räknas till landets moderna klassiker. Han är också verksam inom teve, där han bland annat är värd för en populär pratshow.

divider

Togara Muzanenhamo

Togara Muzanenhamo är född 1975 och bosatt på en gård utanför Harare i Zimbabwe. Han är poet och prosaist.

divider

Paul Nilsson

Paul Nilsson är född 1971 och bosatt i Burlöv, mellan Malmö och Lund. Har har utgivit ett par diktsamlingar, drivit flera litteraturprojekt och arrangerat litteraturfestivaler. Han har därtill förankrat sitt sociala engagemang både i hemkommunen och ute i världen. Paul Nilsson var bl.a. projektledare för antologin Poeter mot Krig (2003), där ett 50- tal svenska samtida poeter medverkar. Hans dikter har även publicerats i en rad tidskrifter och antologier i utlandet, översatta till bl.a. spanska, katalanska, arabiska, persiska, och engelska.

 

divider

Philani A. Nyoni

Philani A. Nyoni är född 1989 och bosatt i Bulawayo i Zimbabwe. Han är poet och spoken word-artist, förläggare och filmproducent.

divider

Alice P. Ougler

Den kanadensiska poeten Alice P. Ougler föddes 1969 i Repentigny, strax utanför Montreal. Hon tillhör där den engelskspråkiga minoriteten. Med De här dikterna debuterar hon i bokform. Diktoriginalen publiceras jämte Inger Johanssons översättningar, samt en CD. Ougler är en undergroundartist inom performancekonst, fanzines och aktivism.

 

divider

Sohrab Rahimi

Sohrab Rahimi (1962-2016) föddes i Iran och bosatte sig i Sverige 1986. Han debuterade 1995 och utgav en handfull böcker på persiska och svenska, samt skev för tidningar och tidskrifter i både Sverige och Iran. För bl.a. Smockadoll förlag översatte han även från persiska.

divider

Anisur Rahman

Författaren och journalisten Anisur Rahman är född i Bangladesh 1978. Han skriver på både bengali och engelska, och debuterade 2003 med diktsamlingen Empty Glass. På grund av flera års yrkesrelaterade politiska repressalier i Bangladesh bor han numera i Uppsala, där han också var fristadsförfattare 2009-2011.

 

divider

Zurab Rtveliashvili

Zurab Rtveliashvili föddes i Kazakstan 1967 men växte upp i Georgiens huvudstad Tbilisi. Han började skriva dikter på georgiska redan i nioårsåldern men tog sedermera universitetsexamen i rättsvetenskap innan hans dadaistiska tendenser fick ta överhanden på 1990-talet. Hans civilt olydiga texter agerade 2003 både startskott och ledmotiv till den pacifistiska »Rosenrevolutionen» i Georgien. Under de följande åren hann han även med att ideligen arresteras för sina framträdanden samt avtjäna ett kortare fängelsestraff som samvetsfånge. Europadomstolen dömde 2012 staten Georgien för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna på ett flertal punkter gentemot Zurab Rtveliashvili. Zurab Rtveliashvili är numera bosatt i Stockholm, där han också var fristadsförfattare 2009-2011.

divider

Freke Räihä

Freke Räihä är född i Stockholm 1978, men har vuxit upp runtomkring i landet. På senare tid har han dock varit bosatt på orter i östra Skåne. Han bokdebuterade 2001 och har gett ut ett flertal böcker sedan dess. Han är huvudsakligen en konceptuell författare men har också gått Författarskolan på Lunds Universitet.

 


divider

Maia Sarishvili

Maia Sarishvili är född 1968 i Georgiens huvudstad Tbilisi. Hennes dikter har publicerats alltsedan 1990-talet och hon debuterade i bokform 2001. Diktsamlingen Mikroskop från 2007 är hennes andra bok, och den tilldelades det prestigefyllda Saba-priset när den kom ut i Georgien.

 

divider

Steven Seidenberg

Steven Seidenberg är född 1967 och bosatt i San Francisco. Han är författare och konstnär med bakgrund inom filosofi. Hans verk rör sig ofta inom genremässiga hybrider.

 

 

divider

Valerie Solanas

Valerie Solanas (1936-1988) var en författare och feminist från USA, mest känd för SCUM Manifest, men även några andra verk har överlevt och utges av Smockadoll.

 

 

divider

Jonas Bengt Svensson

Jonas Bengt Svensson är född 1970, och bor sedan drygt tjugo år tillbaka i Malmö. Där har han bland annat varit insyltad i litteraturtidskriften Serum, drivit ett litet oberoende bokförlag, skrivit för gatutidningarna Aluma och Faktum, testat institutionsbehandling, gett ut några böcker, medverkat i antologier och tidskrifter, översatt ditt och skrivit krönikor om datt. Och kompassnålen fortsätter att fladdra vilt. De senaste åren har skrivandet ersatts allt mer av tecknande. En jävla röra helt enkelt.divider

Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore (1861-1941) var en bengalisk poet som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1913. 
divider

Diana E. Vallejo

Poeten och människorättsaktivisten Diana E. Vallejo är född 1969 i Honduras, men tvingades lämna landet en tid efter statskuppen 2009 och blev Jönköpings läns första fristadsförfattare 2013-2015.  
divider

Walt Whitman

Walt Whitman (1819-1982) är 1800-talets mest ikoniska poet från USA.

dividerdividerdivider
dividerdivider
dividerdivider


 

 
divider